Iubirea de bani sau iubirea de arginti cum era cunoscută pe timpul Sfântului Ioan Gură de Aur
Iubirea de bani sau iubirea de arginti cum era cunoscută pe timpul Sfântului Ioan Gură de Aur. Pe 30 de arginți a fost vândut Mântuitorul Iisus Hristos de către Iuda. pe vremea aceea arginții erau moneda de schimb echivalentă cu banii noștri. Așadar când Sfântul Ioan Gură de Aur se referă la arginți de fapt el se referă la bani.
“Iubirea de arginţi nu este o poftă firească, ca cele pe care le-a pus Dumnezeu în om atunci când l-a plăsmuit. Cum sunt, de pildă, poftele mâncării şi somnului, în anumite limite, fireşti şi necesare, pentru că dacă nu sunt satisfăcute omul moare. Pofta trupească este naturală, nu este însă şi necesară, întrucât mulţi au biruit-o şi o biruiesc fără să păţească vreun rău. Pofta banilor, dimpotrivă, nu este nici naturală, nici necesară. Este de prisos. De aceea faptul de a ne lăsa stăpâniţi de ea depinde cu totul de voinţa noastră.“
Sfântul Ioan Gură de Aur, Problemele Vieții, traducerea s-a făcut după originalul în limba greacă ΘΕΜΑΤΑ ΖΩΗΣ Α’, B’ Ιερά Μονή Παρακλητου Ωρωπος Αττικής,, editura Egumeniţa, editura Cartea Ortodoxă, p. 45.
Omul are anumite nevoi firești, iar conform Sfântului Ioan Gură de Aur nevoia sau iubirea de bani nu se numără printre acestea. Este o constatare normală și de bun simț. Face chiar o mică asemănare între pofta trupească sau pofta de împreunare a bărbatului cu femeia pe care o consideră naturală, în anumite limite, însă nu neapărat necesară, fiindcă mulți oameni au biruit-o. Într-adevăr acei oameni au ajuns la sfinșenie. Însă toți oameni sunt datori să ajungă la sfințenie, nu numai anumiți oameni, conform cuvintelor din Sfânta Scriptură care zic “fiţi sfinţi, pentru că Eu sunt Sfânt” 1 Petru 1, 16.
Vă recomandăm să citiți și articolul Iuda cel rău credincios, care cu iubirea de argint bolnăvindu-se, s-a întunecat, articol ce are legătură cu tema articolul pe care l-am scris pe această pagină.