Muzica psaltică sau muzica liniară

Muzica psaltică sau muzica liniară (corală) în cântările Bisericii

Muzica Muzica psaltică sau muzica liniară în Biserică. Una din acestea două, sau muzica psaltică în cadrrul slujbei Utreniei, și apoi în cadrul Sfintei Liturghii doar folosirea muzicii liniare (corale). Nici  muzica psaltică, nici muzica liniară nu sunt elemente care aparțin culturii române. Muzica psaltică era folosită ca sistem de notație în Bizanț (Imperiul Bizantin) și în general țările creștin ortodoxe au adoptat și ele acest sistem muzical. Este un sistem destul de interesant în care notele se calculează matematic în funcție de notele anterioare. Și acest sistem muzical are propria lui notație referitor la timpul pe care trebuie să acorzi fiecarei note în momentul interpretări ei. În general, mai demult, doar bărbații cântau muzica psaltică. Și unele femei au învățat și cântă. Însă este mai greu de învățat, deoarece se învață la Facultatea de Teologie, secția Pastorală. Bărbații pot deveni preoți în vultul creștin ortodox, și ca urmare a acestui fapt aproape toți studenții sunt băieți / bărbați. Cu foarte rare excepții.

Au fost cazuri, foarte rare în care au fost și una sau două fete la secția Pastorală. Fetelor / femeilor nu le este interzis să devină studente în cadrul secției Pastorale. Însă ele nu sunt interesate deoarece această secție, din cadrul Facultății de Teologie, nu este una ușoară. Mai ales dacă nu aveți cunoștințele de bază pe care le are un seminarist. Iar fetele pot opta pentru o secție un pic mai scurtă (de trei ani) și cu mai puține bătăi de cap alegând Didactica sau secția Socială, sau chiar Artă Sacră, împreună cu modulul Psihopedagogic, dacă doresc să predea Religia. Însă aceste secțiuni nu oferă cursuri de învățare a muzicii psaltice, ci doar a muzicii liniare. Iar profesorii de muzică psaltică sunt foarte puțini.

Muzica liniară a fost introdusă pe filieră Occidentală, în comparație cu muzica psaltică, și mult mai recent. Nici aceste coruri inițial femeile nu aveau voie să cânte. Datorită faptului că Sfântul Apostol Pavel spune că femeia nu trebuie să vorbească în Biserică. Însă acest aspect, din câte ne-a explicat părintele la o predică… se referă tocmai.la.faptul că femeia nu trebyie să vorbească în biserică în timpul predicii. Iar asta nu ar trebui.să o facă nici bărbații, nu numai femeile. Predica reprezintă și ea un moment al Sfintei Liturghii. În ultimii ani apărut coruri mixte de bărbați și femei de muzică corală care folosesc ca sisteme de notație muzica liniară care sună chiar foarte bine. Asta dacă sunt ajutate și de acustica bisericii. La strana se folosesc cărții cu dublă notație.

Vă rugăm să treceți în comentarii ce părere aveți despre cele două sisteme de notație: psaltică și liniară. Care vă place mai mult dintre acestea și de ce?

Și binențeles dacă aveți cunoștințe în domeniu. Știu că am fost o dată sau de două ori la Biserica Sfântul Gheorghe unde sunt și moaștele Sfinților Brâncoveni și ale Sfetnicului Ianache și mi-a plăcut corul mixt care cânta acolo. Un cor bun mixt există și la Biserica Sfânta Treime de pe Dudești, dar la un nivel un pic mai mic. Iar muzică psaltică de calitate am auzit la Mânăstirea Radu Vodăa și la Biserica Sfântul Ilie Gorgani, toate din București. Muzică psaltică destul de bună am auzit și la Biserica Ortosoxă din Antwerpen, Belgia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *