Scopul vieții creștine în perspectiva Sfântului Serafim de Sarov – Negoțul duhovnicesc pentru dobândirea Duhului Sfânt
Scopul vieții creștine în perspectiva Sfântului Serafim de Sarov – Negoțul duhovnicesc pentru dobândirea Duhului Sfânt
Scopul vieții creștine în perspectiva Sfântului Serafim de Sarov – Negoțul duhovnicesc pentru obținerea Duhului Sfânt.
“- Dar cum putem practica, Parinte, în numele lui Hristos, celelalte virtuți care ne vor ajuta sa dobândim Sfântul Duh? Până acum mi-ați vorbit doar de rugăciune.
– Câștigați Duh Sfânt neguțătorind în numele lui Hristos cu toate virtuțile posibile, faceți negoț în duh, lucrați cu ceea ce vă aduce mai mult folos. Câștigul, rodul binecuvântat al milostivirii divine, păstrați-l în casa cea veșnică a lui Dumnezeu, cu procent spiritual, nu de 4% sau 6%, ci de 100% și infinit mai mult. Vă este avantajos postul? Postiți. Vă aduce mai mult milostenia? Faceți milostenie. Fiecare faptă bună socotiți-o în numele lui Hristos.
Vă voi povesti de mine, ticălosul Serafim. M-am născut într-o familie de neguțători în Kursk. Înainte de a intra în mânăstire, fratele meu și cu mine făceam negoț cu diferite mărfuri, în special cu cele ce ne aduceau mai mare câștig. Faceți și voi la fel. Cum în negoț ținta este câștigarea celor mai mari câștiguri posibile, tot așa și în viața creștinească ținta trebuie să fie nu numai rugăciunea și faptele bune, ci obținerea celor mai mari daruri posibile.
Deși Apostolul (Sfântul Apostol Pavel n.m.) zice «rugați-vă neîncetat» (I Tesaloniceni 5,17), adaugă: «Vreau să grăiesc cinci cuvinte cu mintea mea, ca să învăț și pe alții, decât zece mii de cuvinte într-o altă limbă străină» (I Corinteni 14, 19). Iar Domnul ne spune «Nu oricine }mi zice: Doamne, Doamne va intra în împărăția cerurilor, ci cel care face voia Tatălui Meu celui din ceruri» (Matei 7, 21), cu alte cuvinte cel ce face lucrul lui Dumnezeu cu râvnă. Care este acest lucru, dacă nu «a crede ]n Dumnezeu și în Cel pe care El L-a trimis, în Iisus Hristos» (Ioan 6, 29). Dacă se reflectează corect la învățăturile Domnului Hristos și ale Sfinților Apostoli, se vede că activitatea noastră creștinească nu trebuie să consiste numai în a aduna fapte bune, care nu sunt decât numai mijloace pentru a ajunge la țintă, ci în a obține cel mai mare câștig, altfel spus în a obține din belșug Duh Sfânt.”
Sursa: “Scopul vieții creștine” Sfântul Serafim de Sarov, Editura Bunavestire, Bacău, 2007.