Sf. Macarie Egipteanul, serbat pe 19 ianuarie, cuvinte din Pateric

18. Întrebat-au unii pe avva Macarie, zicând: cum suntem datori să ne rugăm? Le-a zis lor bătrânul: nu este trebuință a vorbi multe, ci a întinde adeseori mâinile și a zice: Doamne, precum vrei și precum știi, miluiește! Iar de îți stă război asupra, zi: Doamne, ajută-mi! Și El știe ce e de folos și face cu noi milă.

19. Zis-a avva Macarie: de s-a făcut întru tine defăimarea laudă și sărăcia ca bogăție și lipsa ca îndestulare nu vei muri. Căci cu neputință este cel ce crede bine și lucrează cu blagoslovenie să cadă în necurăția patimilor și în înșelăciunea diavolilor.

22. Un frate s-a dus la avva Macarie egipteanul și i-a zis: avvo, spune-mi cuvânt să mă mântuiesc! Și i-a zis bătrânul: du-te la mormânt și ocărăște morții! Deci ducându-se fratele, a ocărât și a azvârlit cu pietre și venind a vestit bătrânului. Și i-a zis bătrânul: nimic nu ți-au grăit? Iar el a răspuns: nu. I-a zis lui bătrânul: du-te și mâine și îi slăvește! Deci mergând fratele, i-a slăvit zicând: apostolilor, sfinților și drepților! Și a venit la bătrânul și i-a zis: i-am slăvit. Și i-a zis bătrânul: nimic nu ți-au răspuns? A zis fratele: nu. I-a zis lui bătrânul: știi cu câte i-ai necinstit și nimic nu ți-au răspuns și cu câte i-ai slăvit și nimic nu ți-au grăit? Așa și tu, dacă voiești să te mântuiești; fă-te mort; nici nedreptatea oamenilor, nici lauda lor să nu o socotești, ca cei morți să fii și poți să te mântuiești.

23. Trecând odată avva Macarie cu frații prin Egipt, a auzit un copil zicând mamei sale: mamă, un bogat mă iubește și eu îl urăsc și un sărac mă urăște și eu îl iubesc. Și auzind avva Macarie, s-a mirat. Și i-au zis lui frații: ce este vorba aceasta părinte, că te-ai mirat? Și le-a zis lor bătrânul: cu adevărat, Domnul nostru este bogat și ne iubește pe noi și nu voim să-L ascultăm. Iar vrăjmașul nostru, diavolul este sărac și ne urăște și iubim necurăția lui.

27. Zicea avva Pafnutie, ucenicul lui avva Macarie: m-am rugat părintelui meu zicând spune-mi un cuvânt. Iar el a zis: să nu faci rău cuiva nici să osândești pe cineva. Acestea păzește-le și te vei mântui.

34. A zis avva Macarie: de ne vom aduce aminte de răutățile ce ne fac oamenii, ridicăm puterea aducerii aminte de Dumnezeu. Iar de ne vom aduce aminte de răutățile diavolilor, vom fi nerăniți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *