Ce înseamnă în credința creștină ortodoxă a fi mântuit – a avea viață veșnică

Ce înseamnă în credința creștină ortodoxă a fi mântuit – a avea viață veșnică

   Ce înseamnă în credința creștină ortodoxă a fi mântuit – a avea viață veșnică. Nu știu dacă creștinii ortodocși și-au pus vreodată serios această întrebare, mai ales când nu trăiești într-un mediu care să fie supus anumitor confruntări cu alte orientări confesionale. Sau atunci când chiar propria noatră trăire a credinței poate să fie destul de relativă. Însă acest aspect este foarte bine scos în evidență în cartea Ortodoxie și false credințe – Cum să afli calea spre Hristos, carte scrisă de către Andrew Stephen Damick, la pagina 38.

   „La Ioan 17, în rugăciunea lui Iisus către Tatăl înainte de a merge la Răstignirea Sa, El defineşte ce înseamnă mântuirea: «Şi aceasta este viaţa veşnică: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Iisus Hristos, pe Care L-ai trimis» (17,3).
Mai târziu, El Se roagă: «Şi slava pe care Tu Mi-ai dat-o, le-am dat-o lor, ca să fie una, precum Noi una suntem: Eu întru ei şi Tu întru Mine, ca ei să fie desăvârşiţi întru unime, şi să cunoască lumea că Tu M-ai trimis şi că i-ai iubit pe ei precum M-ai iubit pe Mine» (17, 22-23). Prin urmare, în credinţa creştină ortodoxă, a fi mântuit – a avea viaţă veşnică – înseamnă a-L cunoaşte pe Dumnezeu în Iisus Hristos. înseamnă, de asemenea, să primeşti de la Iisus slava pe care, ca Fiu al lui Dumnezeu, El o are de la Tatăl Său.
Şi, în cele din urmă, înseamnă a împlini aceasta în unitate cu ceilalţi credincioşi. Creştinismul este o religie structurată «la plural».”

Andrew Stephen Damick, Ortodoxie și false credințe – Cum să afli calea spre Hristos, Editura Doxologia, Iași, 2022, p. 38. Cartea a fost tipărită cu binecuvântarea ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

EVANGHELIA ȘI APOSTOLUL ZILEI

Evenimente-Duhovnicesti-sidebar2