Pocăiți-vă că s-a apropiat împărăția cerurilor! – metanoia (schimbarea modului de a gândi)
Pocăiți-vă că s-a apropiat împărăția cerurilor! – metanoia (schimbarea modului de a gândi sau schimbarea minții). Acesta a fost mesajul Sfântului Ioan Botezătorul, însă acest mesaj a fost nu numai mesajul ultimului proroc al Vechiului Testament ci a fost, de asemenea, și mesajul Mântuitorului Iisus Hristos. Deși Sfântul Ioan Botezătorul se gândea că Fiul lui Dumnezeu va fi la fel de ”dur” așa cum el însuși fusese cu păcătoșii… De exemplu pe farisei îi numea ”pui de vipere”. Fiul Omului știm că a avut o atitudine un pic mai binevoitoare cu oamenii, nu însă și cu păcatul. Însă în ceea ce privește pocăința, mesajul a fost același.
În psihologie se spune că pentru a putea să te vindeci de o neputință pe acest plan trebuie în primul rând să conștientizezi că ai o problemă, primul pas, apoi să lucrezi să ieși din aceea stare, al doilea pas. Oarecum stă treaba și cu pocăința. Dacă omul trăiești într-o anumita stare în care el păcătuiește, atunci trebuie să conștientizeze că ceea ce face nu face bine și să se îndrepte. Aceasta este un mod prin care mintea se poate schimba. Fiindcă nimic necurat nu va intra în Împărăția Cerurilor. Pentru aceasta orice om, fie că e bărbat sau femei, fie ca este copil (peste 7 ani) sau adult, trebuie să se spovedească și să primească dezlegare de la duhovnic pentru a se împărtăși cu Trupul si cu Sângele Mântuitorului. Euharistia, se traduce prim Mulțumire și reprezintă Împărtășirea sau participarea la Cina cea de taină.
Taina Împărtășirii „Plinitu-s-a şi s-a săvârșit pe cât a fost întru a noastră putere, Hristoase Dumnezeul nostru, Taina rânduielii Tale: am avut pomenirea morții Tale, văzut-am chipul Învierii Tale, umplutu-ne-am de viața Ta cea nesfârșită, îndulcitu-ne-am de hrana Ta cea neîmpuținată, căreia binevoieşti a ne învrednici pe noi toți și în veacul viitor, cu Harul Celui fără de început al Tău Părinte şi al Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh… (Rugăciunea de la potrivirea Sfintelor Daruri din Liturghia Sfântului Vasile cel Mare)”*
* Sursă: Euharistia, Taina Împărăției, Alexander Schmemann, trad. din limba rusă de pr. Boris Răduleanu, Ed. Sophia, București, 2012, p. 273.