Căsătoria – taina iubirii, „Soțul ideal și soția ideală” cartea părintelui Nicolae Tănase
Căsătoria – taina iubirii, „Soțul ideal și soția ideală” cartea părintelui Nicolae Tănase. Capitolul Căsătoria – taina iubirii din cartea părintelui Nicolae Tănase discută despre rolul și importanța căsătorie în viața fiecărui om și binențeles care sunt aceste criterii pe care se bazează ele.
Cartea este bazată pe o serie de întrebări și de răspunsuri la aceste întrebări. Ese binecunoscut faptul că Biserica Ortodoxă are șapte taine. Una dintre aceste taine o reprezintă Căsătoria. Iar căsătoria este de fapt unirea unui bărbat și a unei femei în cadrul unui ceremonial religios prin ca Dumnezeu Însuși legitimează această unire prin intermediul preoților săvârșitori ai slujbei religioase care întotdeauna se oficiază într-o biseeică de mir. Nici slujbele de căsătorie și înmormântare nu se mai oficiază în cadrul mânăstirilor. Revenind la articolul nostru, taina Căsătoriei mai poate fi denumită și taina Iubirii deoarece Dumnezeu este Iubire. Iar o binecuvântare a lui Dumnezeu reprezinta prin aceasta o binecuvântare a iubirii celor doi.
Câteva preluări din carte din acest capitol:
„Întrebarea 1. Să ne vorbiţi despre legătura dintre un băiat și o fată, ca relație ce nu are în vedere căsătoria.
Răspunsul 1. Legătura dintre un băiat și o fată care nu e in perspectiva căsătoriei, nu trebuie să existe. Desigur, nu putem spune că orice prietenie trebuie să se sfârșească cu o căsătorie; respectiva prietenie trebuie să se sfârșească, însă în momentul în care ajungem la concluzia că nu va avea ca final căsătoria. Spunem asta pentru că intr-o prietenie se pierd sau se câștigă multe lucruri; se câștigă dacă respectiva prietenie se finalizează într-o căsătorie și se pierd (inclusiv sentimente – să zicem că se subţiază) şi se ajunge chiar şi la rutină, în cazul in care se întemeiază relaţia pur şi simplu pentru a nu se plictisi cei doi.
Întrebarea 8. Ce ar trebui să ceară fata de la băiat și respectiv băiatul de la fată într-o relaţie?
Răspunsul 8. Ce se cere nu ştiu. Ce este bine să existe știu așa: fata trebuie să aibă bunătate, iar băiatul trebuie să fie nefumător, nebețiv, nezgârcit, neafemeiat, negelos și cu frică de Dumnezeu.
Întrebarea 12. Ce semnifică de fapt Taina Căsătoriei?
Răspunsul 12. Taina căsătoriei, aşa cum zice Sfântul Apostol Pavel, este o taină „în Hristos și Biserică”. Înseamnă că Biserica și Hristos sunt reprezentate în plan omenesc de soţ şi soţie; iar unitatea Sfintei Treimi are această corespondență: Tatăl, Fiul, Duhul Sfânt – soţul, soția, copiii. De aceea familia fără copii spunem că este o slabă reprezentare a ceea ce există în cer.
Întrebarea 13. Cum vedeți desăvârşirea prin căsătorie?
Răspunsul 13. În căsătorie, desăvârşirea este oarecum la fel precum in călugărie, numai că în călugărie ea se realizează prin împlinirea celor trei voturi monahale, iar în căsătorie prin respectarea jurămintelor de la cununie.”
Sursă: Soțul ideal, soția ideală, preot Nicolae Tănase, Ed. Anastasia, 2012, pp. 78-80.